Si Center входить до складу:
інші компанії:
ПРО КОМПАНІЮ
ПРО КОМПАНІЮ
КОМПЕТЕНЦІЇ ПРОЕКТИ НОВИНИ
НОВИНИ
КОНТАКТИ
Всі публікації
Впровадження MNP в Україні штучно затягується
2 червня антимонопольний комітет України виніс вердикт за скаргами компаній «Діалінк» і «Т4в», в яких вони вимагали скасувати визнання «Ес Ай Центр» переможцем конкурсних торгів щодо впровадження MNP. Отже, що стосується скарги польської компанії «Т4в», то АМКУ повністю відмовив у її задоволенні, що тим самим підтвердивши правильність рішення УДЦР визнати переможцем торгів компанію «Ес Ай Центр».

А ось щодо другої скарги підсумок виявився несподіваним: прямо під час засідання представники «Діалінк» заявили, що відкликають свою скаргу, в якій просили визнати наявність порушень і зобов'язати УДЦР відмінити процедуру закупівлі. Певне усвідомивши, що в АМКУ вони не доб'ються «потрібного» їм вердикту, компанія «Діалінк» подала позов до Вищого господарського суду з проханням скасувати рішення УДЦР. Крім того, вона звернулася до Вищого адміністративного суду, вимагаючи анулювати рішення Антимонопольного комітету, який визнав порушення з боку УДЦР та допустив «Ес Ай Центр» до оцінки пропозицій на тендері.

Як все починалося…

Нагадаємо, що історія з «багатостраждальним» MNP-тендером тягнеться вже більше півроку. Ще 25 січня в Українському державному центрі радіочастот (УДЦР) підвели результати конкурсних торгів по розробці і впровадженню Автоматизованої системи «Централізована база даних перенесених номерів», необхідної для запуску в Україні послуги зі збереження номера при зміні оператора (MNP - Mobile Number Portability). Всього заявки на участь в тендері подали 6 компаній:
  • ТОВ «Хуавей Україна», спільно з компанією «Технічний центр Інтернет». Запропонована ціна - 26,932 млн грн (вартість техпідтримки становить 250 тис. Грн на рік).
  • Дочірнє підприємство з 100% іноземними інвестиціями «Ерікссон» з ціною 107,666 млн грн.
  • ТОВ «Діалінк» з рішенням від литовської «медіафон». Запропонована ціна - 71,774 млн грн.
  • ТОВ «Ес Ай Центр» спільно зі словенською Teletech. Запропонована вартість за проект - 39,582 млн грн (в цю вартість вже включена техпідтримка на 3 роки).
  • Державне підприємство «Українські спеціальні системи» - 89,271 млн грн.
  • Компанія «Т4в» (Польща), заявлена ​​вартість проекту - 82,283 млн грн. (без НДС).
Однак УДЦР відсторонив від участі в тендері дві компанії, які подали на розгляд найдешевші пропозиції: «Хуавей Україна» і «Ес Ай Центр». Держвідомство заявило, що учасники начебто не змогли довести свою фінансову спроможність. Крім того, УДЦР порахував, що вартість технічної підтримки протягом трьох років, яку повинна була забезпечити компанія «Ес Ай Центр», не може бути нульовою. Також від торгів відсторонили ГК «Українські спеціальні системи», оскільки учасник не задовольняв вимогу тендеру - підприємство не змогло довести, що має досвід розробки подібних систем не менше, ніж в одній країні світу за останні три роки. З іншого боку, при такій високій заявленою ціною своєї системи ДК «Українські спеціальні системи» все одно не могла конкурувати на рівних з іншими учасниками. В результаті 25 січня в УДЦР оголосили переможцем торгів ТОВ «Діалінк» з далеко не найдешевшим рішенням від литовської «медіафон» вартістю 71,774 млн грн.

У компанії «Ес Ай Центр» з такими результатами не погодилася і оскаржили їх в Антимонопольному комітеті України. На початку березня АМКУ почав розгляд скарги, а вже 18-го числа того ж місяця відомство задовольнило скаргу «Ес Ай Центр» і зобов'язав Український державний центр радіочастот (УДЦР) скасувати всі результати, прийняті після розкриття пропозицій учасників в ході тендера.

21 квітня УДЦР провів повторні конкурсні торги по впровадженню Автоматизованої системи «Централізована база даних перенесених номерів», до яких тепер допустив і компанію «Ес Ай Центр». Таким чином, разом з «Ерікссон», «Діалінк» і «Т4в», в торгах взяли участь чотири компанії. Переможцем тендеру визнана «Ес Ай Центр», як запропонувала найбільш оптимальне за ціною і якістю рішення.

«Проти всіх»

Здавалося б, тепер процедурі MNP дано зелене світло. Однак «екс-переможець» тендера, а нині той, хто програв учасник «Діалінк», не погодився з вищевказаним вердиктом УДЦР і подав скаргу в АМКУ. 2 червня під час розгляду скарги в Антимонопольному комітеті Украни компанія несподівано відкликала свою скаргу і заявила про намір далі домагатися рішення на свою користь в судах. При цьому «Діалінк» подала до суду як на УДЦР, так і на АМКУ. Перше засідання господарського суду призначене на 16 червня, засідання Адміністративного суду - на 21 червня.

Згідно з нормами закону, господарський суд повинен винести своє остаточне рішення у даній справі не більше, ніж через 2,5 місяці. Таким чином, по одному з судових суперечок підсумок буде відомий до кінця літа. А ось наскільки затягнеться судовий процес в адміністративному суді, поки ніхто не береться сказати. Поки дуже схоже на те, що «Діалінк» використовує всі засоби, чтобизатянуть процес винесення остаточного рішення по MNP-тендеру. Адже поки не будуть завершені всі судові суперечки, «Ес Ай Центр" не cможет підписати договір з УДЦР на впровадження MNP.

Перспективи послуги перенесення номерів

Судові суперечки по тендеру MNP тягнуться вже півроку і «світло в кінці тунелю» поки не видно. З великою ступінь ймовірності можна сказати, що до кінця року українці навряд чи зможуть скористатися послугою по збереженню номера при зміні оператора. У разі ж найбільш песимістичного сценарію, якщо УДЦР змусять скасувати тендер і провести новий, послуга MNP в Україні буде впроваджена не раніше, ніж через рік.
опубліковано:
02.06.2016
автор:
Поділитися: